Småkager
Klejner
500 gr. mel
1 tsk. hjortetaksalt
150 gr. smør
100 gr. sukker
3 æg
3 spsk. piskefløde
2-3 spsk. rom eller cognac
reven skal af 1 citron og 1 appelsin
Friturefedt til kogning - 500 gr. er nok
Bland mel og hjortetaksalt, smuldr smørret heri, tilsæt sukker, æg,
piskefløde, rom eller cognac, citron- og appelsinskal, hvorefter dejen
æltes sammen med hænderne.
Virker den blød, kan den få et hvil i køleskabet, men det er i reglen
ikke nødvendigt ved denne dej.
Rul den ud til en firkantet plade med kagerullen. Skær den lige i
kanterne med klejnesporen og skær så med klejnesporen dejen igennem til
ca. 2 cm. brede stænge, der bagefter skæres igennem på skrå, så
dejpladen deles i stykker på ca. 2 x 7 cm.
Hvert stykke får så et lille snit i midten med klejnesporen, så den ene
klejneende kan trækkes herigennem.
Alle klejner skal være færdigformede og ligge parat på flade fade
inden friturefedtet varmes akkurat så meget op, at det kan syde om en
svovlfri tændstik.
Det er bedst at koge klejnerne i en lille dub jerngryde, hor der kan
være 6-7 stykker ad gangen, og det er nemt både at vende og tage
klejnerne op med en flad panderører (fladt piskeris). De lægges på
fedtsugende papir, til de er kolde.