Mad diverse














Få mere tid og bedre mad for færre penge!
Forestil dig dette: du kommer træt hjem efter en travl arbejdsdag, går hen til køleskabet, tager fra skålen i køleskabet de (skrællede) kartofler op du har brug for lægger dem i en gryde og sætter den over, tager - stadig fra køleskabet - en bakke med en portion hjemmelavet færdigmad og varmer også denne (måske endda i mikroovnen).
Du er nu færdig med at tilberede familiens aftensmad og kan nyde 1/2 times avislæsning eller familiehygge inden kartoflerne er færdige og maden er klar til at blive sat på bordet. Denne fremgangsmåde bruger jeg til hverdag - den er gennemprøvet og den virker!

Selvfølgelig kan det være surt at tænke på sig selv i et køkken en helt dag (5-6 timer) men de timer er tjent ind mange gange i de efterfølgende uger. Der vil være forskel om det er 2 voksne og 1 barn, 2 voksne med 3 børn, 1 voksen alene. Men i princippet kan man gange op eller dividere som man kender sin husholdning. Dette er alene en opskrift på hvordan jeg laver store portioner mad men med variationer.
Vi er 2 voksne og 1 barn så for mig kunne jeg på indkøbssedlen sagtens se sådan ud::
2 kyllinger
3 kg. hakket oksekød (magert)
3 kg. hakket svinekød (magert)
1 hamburgerryg på 1,5 kg.
2 mørbrad
3 poser med bacon
2 kg. løg
1 bundt porrer (eller en pose med frosne)
2 dåser med flåede tomater
1 pose med pitabrød (friskbagt f.eks. fra Føtex eller Bilka)
2 kg. gulerødder
500 gr. champignon
1 pose med reven ost
Lasagneplader
Mornay-sovs
6 æg Margarine (plante)
Folieforme - forskellige størrelser.


Fremgangsmåde: Pil alle løgene og læg dem i en skål. Skræl alle gulerødderne og læg dem i en skål. Rens porrerne, skær den i småstykker på ca. 2-3 cm og læg dem i en skål. Åben dåserne med asparges og find en sigte frem der kan bruges til at hælde indholdet i. Åben poserne med bacon og læg også dem i en skål (nu har du snart ikke flere tilbage vel?). Rens champignonerne, og læg dem i en skål/tallerken.

Find en stor gryde frem der kan rumme kyllingerne, porrerne, halvdelen af gulerødderne og et par løg. Sæt den til at koge over svagt blus, skal koge indtil kyllingerne er møre.

Tag et par løg, snit dem og svits dem på en pande. Når de er stegte - hæld dem over i en gryde på ca. 3 liter. Tag 1 kg. af oksekødet fra - form dem til bøffer og steg dem på panden, husk at drysse med salt og peber på. Når bøfferne er brunet på begge sider lægges de over i gryden med løgene, hæld lidt vand ved (2-3 dl.), læg låg på og stil gryden over svagt blus i ca. 1/2-1 time.

Tag en gryde der rummer ca. 5 liter og kom 4-5 dl. vand i, bring vandet i kog. Kom de 2 kg. hakket oksekød heri sammen med hakket/reven løg, nogle familier bruger forholdet 1:1 vi nøjes dog med 4-5 mellemstore løg. Lad det hele koge godt sammen 10-15 min. Tag ca. halvdelen fra til millionbøf.

Nu skulle bøfferne være færdige, find folieforme eller andet frem du bruger til at fryse madvarer i. Fordel bøf og løg heri sammen med væden du finder selv ud af om der skal være 1-2-3-4 eller flere bøffer i formene, det kommer an på familiens størrelse. Lad være med at jævne saucen den skiller alligevel når den har været i fryseren.

Skyl gryden af og tag resten af kød/løg-blandingen fra pkt. 3 op og hæld blandingen op i denne gryde. Omdan nu den neutrale kødsovs til pastasauce med flåede tomater/tomatpasta /oregano/salt/peber/ hvidløg og hvad du plejer at bruge. Pitabrødene deles og lidt af kødsovsen fordeles over sammen med skiveskårne champignoner og drysses med ost og oregano/timian eller lign pizzakrydderi. Bages i 5-6 minutter eller til osten er let smeltet. Efter afkøling pakkes disse små portionspizzaer enkeltvis ind i film og fryses, kan bruges som nem frokostmadpakke.

Resten af sovsen bruges som lasagnesovs sammen med lasagnepladerne og mornay-sovsen, lægges i et fad eller form skiftevis kød og sovs og sluttes af med rasp på det øverste lag. Nu er kyllingerne, porrerne etc. fra punkt 1 færdige, tag gryden fra varmen og lad den køle af. Pil kødet af kyllingerne og skær kødet i passende stykker og læg dem sammen med grøntsager, suppe etc. i folieforme og brug dem til tarteletfyld, stuvning mv.
Resten af suppen sies og hældes i en eller flere fryseposer, nu har du nem suppe der ved brug skal suppleres med kød- og/eller melboller samt flutes.

Hamburgerryggen deles således: skær 4-6 skiver fra til koteletter disse lægges i 2 folieforme sammen med snittede gulerødder, flåede tomater, når retten skal bruges sættes den i ovnen i ca. 1/2 time ved 180 grader sammen med et fad hassebachkartofler.
Resten af hamburgerryggen koges let, deles og lægges sammen med kogevandet i fryseforme/bokse. Luk fryseformen/boksen når kød og kogevand er koldt. Rør det hakkede svinekød sammen med æg, løg, mel, salt, peber, mælk etc. og hvad du plejer at bruge til frikadeller. Form farsen til frikadeller og læg dem på bagepapir i ovnen (tak for tippet Lillian) fordelen er at du kan have mange og du sparer på fedtstoffet.

Smør også nogle folieforme (f.eks. 4 stk.) og hæld noget af farsen heri og læg baconskiver på 1-2 af formene, bruges som farsbrød hvor du selv varierer tilbehøret, Bag disse i ovnen efter at pizzastykkerne er færdige.
Farsen kan også bruges til boller i karry, her skal du koge bollerne i vand tilsat karry og et rå løg. Efter at bollerne er færdigkogte, fryses de sammen med kogevandet. Hvad har du nu til rest? Jo, mørbradene og disse skærer du i stykker og steger på panden. Lægges i folieforme sammen med hvad der nu er til rest af champignoner, bacon mv. der ristes let på panden.

Træt? Ja, selvfølgelig er du det, men denne fremgangsmåde sparer dig 1/2-1 time HVER dag i køkkenet. Nu bør den eller de personer der IKKE har deltaget i køkkentjansen have "fornøjelsen" af at rydde op, samtidig med at du lægger maden i fryseren.
Afslut gerne med et glas god rødvin og husk at du nu ikke kun har sparet tid men også penge - fremgangsmåden er en yderst rationel måde at lave mad på, det eneste du nu skal sikre dig hver dag er tilbehøret: kartofler, ris, spaghetti, flutes, salat eller lign. og her kan du nøjes med at handle ind een gang om ugen. I bør således spise salat umiddelbart efter at der er købt ind, og ris eller pasta lige inden den næste indkøbstur efter mælk, frugt og måske brød.

I weekenden laver jeg mad fra bunden sammen med familien, vi tager på grønttorvet, til slagteren, bageren, fiskehandleren etc. Og så hygger vi os sammen - for her er der tid til det hele uden stress og jag. Det er som tidligere nævnt kun i den travle hverdag jeg bruger disse "færdig-retter", men med god samvittighed idet jeg ved at varerne er OK. Fik du handlet ind lørdag? Skræl 2-3 kg. kartofler søndag efter aftensmaden, læg dem i en skål med koldt vand (husk låg over) i køleskabet, og tag herefter de kartofler frem du har brug for mandag-tirsdag-onsdag. Det samme kan du gøre med gulerødder, så er det nemt at lave frisk gulerodssalat til aftensmaden. Skift vandet når du tager kartofler og gulerødder fra til dagens middag.