Få mere tid og bedre mad for færre
penge!
Forestil dig dette: du kommer træt hjem efter en travl arbejdsdag, går
hen til køleskabet, tager fra skålen i køleskabet de (skrællede)
kartofler op du har brug for lægger dem i en gryde og sætter den over,
tager - stadig fra køleskabet - en bakke med en portion hjemmelavet
færdigmad og varmer også denne (måske endda i mikroovnen).
Du er nu færdig med at tilberede familiens aftensmad og kan nyde 1/2
times avislæsning eller familiehygge inden kartoflerne er færdige og
maden er klar til at blive sat på bordet. Denne fremgangsmåde bruger jeg
til hverdag - den er gennemprøvet og den virker!
Selvfølgelig kan det være surt at tænke på sig selv i et køkken en helt
dag (5-6 timer) men de timer er tjent ind mange gange i de efterfølgende
uger. Der vil være forskel om det er 2 voksne og 1 barn, 2 voksne med 3
børn, 1 voksen alene. Men i princippet kan man gange op eller dividere
som man kender sin husholdning. Dette er alene en opskrift på hvordan
jeg laver store portioner mad men med variationer.
Vi er 2 voksne og 1 barn så for mig kunne jeg på indkøbssedlen sagtens
se sådan ud::
2 kyllinger
3 kg. hakket oksekød (magert)
3 kg. hakket svinekød (magert)
1 hamburgerryg på 1,5 kg.
2 mørbrad
3 poser med bacon
2 kg. løg
1 bundt porrer (eller en pose med frosne)
2 dåser med flåede tomater
1 pose med pitabrød (friskbagt f.eks. fra Føtex eller Bilka)
2 kg. gulerødder
500 gr. champignon
1 pose med reven ost
Lasagneplader
Mornay-sovs
6 æg Margarine (plante)
Folieforme - forskellige størrelser.
Fremgangsmåde: Pil alle løgene og læg dem i en skål. Skræl alle
gulerødderne og læg dem i en skål. Rens porrerne, skær den i småstykker
på ca. 2-3 cm og læg dem i en skål. Åben dåserne med asparges og find en
sigte frem der kan bruges til at hælde indholdet i. Åben poserne med
bacon og læg også dem i en skål (nu har du snart ikke flere tilbage
vel?). Rens champignonerne, og læg dem i en skål/tallerken.
Find en stor gryde frem der kan rumme kyllingerne, porrerne, halvdelen
af gulerødderne og et par løg. Sæt den til at koge over svagt blus, skal
koge indtil kyllingerne er møre.
Tag et par løg, snit dem og svits dem på en pande. Når de er stegte -
hæld dem over i en gryde på ca. 3 liter. Tag 1 kg. af oksekødet fra -
form dem til bøffer og steg dem på panden, husk at drysse med salt og
peber på. Når bøfferne er brunet på begge sider lægges de over i gryden
med løgene, hæld lidt vand ved (2-3 dl.), læg låg på og stil gryden over
svagt blus i ca. 1/2-1 time.
Tag en gryde der rummer ca. 5 liter og kom 4-5 dl. vand i, bring vandet
i kog. Kom de 2 kg. hakket oksekød heri sammen med hakket/reven løg,
nogle familier bruger forholdet 1:1 vi nøjes dog med 4-5 mellemstore
løg. Lad det hele koge godt sammen 10-15 min. Tag ca. halvdelen fra til
millionbøf.
Nu skulle bøfferne være færdige, find folieforme eller andet frem du
bruger til at fryse madvarer i. Fordel bøf og løg heri sammen med væden
du finder selv ud af om der skal være 1-2-3-4 eller flere bøffer i
formene, det kommer an på familiens størrelse. Lad være med at jævne
saucen den skiller alligevel når den har været i fryseren.
Skyl gryden af og tag resten af kød/løg-blandingen fra pkt. 3 op og hæld
blandingen op i denne gryde. Omdan nu den neutrale kødsovs til
pastasauce med flåede tomater/tomatpasta /oregano/salt/peber/ hvidløg og
hvad du plejer at bruge. Pitabrødene deles og lidt af kødsovsen fordeles
over sammen med skiveskårne champignoner og drysses med ost og
oregano/timian eller lign pizzakrydderi. Bages i 5-6 minutter eller til
osten er let smeltet. Efter afkøling pakkes disse små portionspizzaer
enkeltvis ind i film og fryses, kan bruges som nem frokostmadpakke.
Resten af sovsen bruges som lasagnesovs sammen med lasagnepladerne og
mornay-sovsen, lægges i et fad eller form skiftevis kød og sovs og
sluttes af med rasp på det øverste lag. Nu er kyllingerne, porrerne etc.
fra punkt 1 færdige, tag gryden fra varmen og lad den køle af. Pil kødet
af kyllingerne og skær kødet i passende stykker og læg dem sammen med
grøntsager, suppe etc. i folieforme og brug dem til tarteletfyld,
stuvning mv.
Resten af suppen sies og hældes i en eller flere fryseposer, nu har du
nem suppe der ved brug skal suppleres med kød- og/eller melboller samt
flutes.
Hamburgerryggen deles således: skær 4-6 skiver fra til koteletter disse
lægges i 2 folieforme sammen med snittede gulerødder, flåede tomater,
når retten skal bruges sættes den i ovnen i ca. 1/2 time ved 180 grader
sammen med et fad hassebachkartofler.
Resten af hamburgerryggen koges let, deles og lægges sammen med
kogevandet i fryseforme/bokse. Luk fryseformen/boksen når kød og
kogevand er koldt. Rør det hakkede svinekød sammen med æg, løg, mel,
salt, peber, mælk etc. og hvad du plejer at bruge til frikadeller. Form
farsen til frikadeller og læg dem på bagepapir i ovnen (tak for tippet
Lillian) fordelen er at du kan have mange og du sparer på fedtstoffet.
Smør også nogle folieforme (f.eks. 4 stk.) og hæld noget af farsen heri
og læg baconskiver på 1-2 af formene, bruges som farsbrød hvor du selv
varierer tilbehøret, Bag disse i ovnen efter at pizzastykkerne er
færdige.
Farsen kan også bruges til boller i karry, her skal du koge bollerne i
vand tilsat karry og et rå løg. Efter at bollerne er færdigkogte, fryses
de sammen med kogevandet. Hvad har du nu til rest? Jo, mørbradene og
disse skærer du i stykker og steger på panden. Lægges i folieforme
sammen med hvad der nu er til rest af champignoner, bacon mv. der ristes
let på panden.
Træt? Ja, selvfølgelig er du det, men denne fremgangsmåde sparer dig
1/2-1 time HVER dag i køkkenet. Nu bør den eller de personer der IKKE
har deltaget i køkkentjansen have "fornøjelsen" af at rydde op, samtidig
med at du lægger maden i fryseren.
Afslut gerne med et glas god rødvin og husk at du nu ikke kun har sparet
tid men også penge - fremgangsmåden er en yderst rationel måde at lave
mad på, det eneste du nu skal sikre dig hver dag er tilbehøret:
kartofler, ris, spaghetti, flutes, salat eller lign. og her kan du nøjes
med at handle ind een gang om ugen. I bør således spise salat
umiddelbart efter at der er købt ind, og ris eller pasta lige inden den
næste indkøbstur efter mælk, frugt og måske brød.
I weekenden laver jeg mad fra bunden sammen med familien, vi tager på
grønttorvet, til slagteren, bageren, fiskehandleren etc. Og så hygger vi
os sammen - for her er der tid til det hele uden stress og jag. Det er
som tidligere nævnt kun i den travle hverdag jeg bruger disse
"færdig-retter", men med god samvittighed idet jeg ved at varerne er OK.
Fik du handlet ind lørdag? Skræl 2-3 kg. kartofler søndag efter
aftensmaden, læg dem i en skål med koldt vand (husk låg over) i
køleskabet, og tag herefter de kartofler frem du har brug for
mandag-tirsdag-onsdag. Det samme kan du gøre med gulerødder, så er det
nemt at lave frisk gulerodssalat til aftensmaden. Skift vandet når du
tager kartofler og gulerødder fra til dagens middag.