Gærbrød










Svenske vaniljeboller

125 gr. smør
5 dl. mælk
50 gr. gær
1/2 tsk. salt
75 gr. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
750-800 gr. hvedemel


Fyld:
100 gr. blødt smør
6 spsk sukker
2 spsk vaniljesukker


Pensling:
1 sammenpisket æg og perlesukker

Smelt smørret og bland det med mælken.

Smuldr gæren og rør den ud i mælkeblandingen.

Tilsæt salt, sukker, kardemomme og det meste af melet. Ælt mere mel i, til dejen hænger sammen og bliver smidig.

Hæver lunt tildækket ca. 3/4 time. Ælt dejen godt og del den i 2 portioner.

Rul hver portion ud i ca. 40 x 25 cm. Rør fyldet sammen og smør halvdelen ud på hver dejplade. Rul dejen som roulade på den lange led. Skær hver roulade i ca. 12 skriver og læg dem med snitfladen op og ned i dobbelte papirsforme. Efterhæver på pladen ca. 30 min. Pensl. med æg og drys med sukker på. Bag bollerne på midterste rille 12-15 minutter ved 225 grader.