Variant 1: Meget let, hurtig gærdej, der ikke skal forhæve: 50 gr. gær
2 dl. tempereret mælk (ikke varm!)
2-3 spsk. sukker
150 gr. blødt smør
ca. 350 gr. mel
Rør gæren ud i mælken, tilsæt sukker sammen med smørret i små klumper og
ca. 2/3 af melet.
Rør dejen smidig og færdigælt den med resten af melet. Lad dejen hvilke
10-15 minutter.
Imens røres dette fyld: 100 gr. blødt smør
2 spsk. sukker
1/2 - 1 spsk. vanillesukker
Udrul dejen på et melet bord til en firkantet plade, der skæres i
kvadrater med med en kniv. Fordel fyldet på i små klumper og saml dejen
meget omhyggeligt (sniperne klemmes godt sammen) om fyldet.
Bollerne skal stå til hævning på pladen ca. 20 minutter. Bages ved stærk
varme (225 grader) ca. 1 kvarter.
Disse boller smager dejligt på denne måde (kan evt. pensles med æg før
bagningen). Skal de flækkes, fyldes og pyntes er pensling overfløde.
Variant 2: Gammeldags, men nem og lækker fastelavnsbolledej
25 gr. gær
3/4 dl. lun mælk
3 spsk. sukker
2 æg
125 gr. blødt smør
ca. 300 gr. mel
ca. 50 gr. sukat i små terninger
50-100 gr. rosiner
evt. lidt kardemomme eller reven citronskal
Rør gæres ud i mælken, rør sukker og æg i , derefter smørret i små
klumper hvorpå dejen færdigrøres (bedst med en røremaskine) med mel,
fyld og evt. smagsingredienser.
Lad dejen hæve ca. 1 time et lunt sted. Formes til boller med en melet
ske eller melede hænder direkte på pladen med bagepapir.
Pensles med sammen pisket æg, der efterhæves ca. 1 kvarter.