butikpas
Dybbøl mølle

Rejsebrev fra Sønderjylland, oktober 2006

Et område af Danmark vi hidtil ikke har rejst meget i, er Sønderjylland. Området er selvfølgelig kendt for hhv. natur og historie, og det blev især disse to områder vi så mest til.

At rejse er at leve, men også at spise og sove godt, så vi havde bestilt værelse på Quality Hotel Sønderborg, centralt beliggende og med en masse børnevenlige aktiviteter. Morgenmaden var uovertruffen, og der blev sørget godt for os - og ikke mindst Mariannes bamser der var alene tilbage på værelset når vi drog ud som turister. Men de søde stuepiger, havde taget sig rigtig pænt af dem - så når vi kom tilbage, var der redt op til os, og bamserne var sat pænt til rette på forskellig vis - for Marianne var det næsten noget af det bedste, næsten lige så godt som svømmepølen på hotellet.

Men der skulle jo være noget for begge genrationer, så vi lagde ud den første dag med et besøg hos Danfoss Universe, "Vildt klog på naturlig vis!" der ligger i Nordborg på Als. Det var en flot oplevelse, og ikke mindst de mange ting man selv kunne prøve var var en stor succes. Men påklædningen var svær at beregne, vejret var mildt efterårsagtigt, men især besøget i en gletscherspalte og efterfølgende et længere tids ophold i et rum med is-rutschebane var nok sjovt for udøverne, men for tilskuerne en kølig fornøjelse. Dog kunne man i det tilstødende rum, læse og orientere sig til varmen om hvad der rører sig i jordens indre.
Besøget var en absolut succes, og kan anbefales alle.

Intet besøg i Sønderjylland uden også at aflægge Sønderborg Slot et besøg. Et besøg her giver på mange måder en dybere forståelse for de begivenheder som sønderjyderne har været omfattet af igennem lange tider. Det er svært at fremhæve noget frem for andet i de mange samlinger, men måske var billedet "Hestegarden indskibes i Korsør" (værelse 17) det der gav mest stof til eftertanke.
Billedet er fantastisk flot og skildrer de kække garderhusarer der selvsikkert er på vej til slaget i Sønderjylland, i samme sal ser man fotos af de forskellige stillinger efter slaget - og her tabte danskerne stort - uden tvivl også de afbillede garderhusarer. Jo, krig er ikke for sarte sjæle!

Medbringende et barn, er det ikke ualmindeligt at der er billedjagt på skjulte detaljer rundt om i slottet - også her var denne konkurrence at finde. Men efter flere timer søgning og alle detaljer fundet - fandt Marianne ud af, at der her ingen gevinst var til de dygtige der fandt alle posterne - surt show, så er Nordjyllands Kunstmuseum bedre til at give en plakat eller kort som gevinst!

Sønderborg slot rummer også en slotskirke (Dronning Dorotheas kapel fra 1568-70). Et flot rum der appellerer til stille eftertænksomhed.

I den smukke Tønder by skulle vi bestemt besøge den gode bager i gågaden med bl.a. alle småkagerne, det er fantastisk at der findes så mange forskellige slags de laver - de er supergode, mindst 20 slags! Om vi ved det? Ja, for vi har smagt dem alle sammen!

Men i byen findes også den flotte Kristkirke som vi skulle se, og ikke kun er det en meget flot kirke udstyrsmæssigt, men den måde hvorpå kirkebænkene var konstrueret vakte undren. I halvdelen af kirken var kirkebænkene indrette så man kunne sidde måde med front mod alteret eller vende sig 180 grader og kigge på prædikestolen. Det havde vi aldrig set før - Marianne mente at de dobbelte bænkerækker måtte være så man kunne lægge benene herop - det tror vi dog ikke på.

Vi slentrede lidt op ad hovedgaden, og kom så forbi "Det gamle apotek" (bygget ca. 1671)- det var jo fristende, bare lige et kik! Men aldrig har vi da oplevet magen til trængsel, på de tre etager med de 46 små rum. Den samlede konklusion for os alle tre: "Det var en oplevelse". Vi måtte sende SMS for at finde sammen igen, det var absolut en ny oplevelse. At Tønder med rette kan kalde sig Danmarks juleby kan vi godt forestille os, måske vender vi tilbage ved lejlighed..

I området skulle vi selvfølgelig også en tur omkring Løgumkloster.
Dette kulturelle midtpunkt, hvor kirken må være en af de smukkeste kirkebygninger i landet oser af atmosfære og historie. Selve kirkerummet med de mangle kringelkroge, vinduer og døre - gav en sær fornemmelse af at være med i en Harry Potter film og at en eller flere kutteklædte aktører måske var i de tilstødende lokaler.

Indgangene til nogle af lokalerne var lave - måske en påmindelse om at både høj og lav skulle bøje sig i respekt for stedets atmosfære og status?

 Løgumkloster rummer også et refugium - programmet vi så herfra var spændende og kunne godt friste til et ophold på et senere tidspunkt.

Vi kørte meget i området for at se så mange unikke seværdigheder som muligt. Man kommer ikke udenom Augustenborg slot og slotspark (topbilledet er fra parken).

Slottet, der er bygget efter baroktidens idealer, er strengt symmetrisk og for mig at se fantastisk flot bygget, det ligger i et område hvor borgerkrigen har raset og slottet har været på både tyske og danske hænder.

Når man ser slottet nu, man man næsten forestille sig smerten hertug Christian August 2. måtte have følt, da han forlod slottet d. 18. marts 1848 for aldrig mere at vende tilbage. Borgerkrigen brød ud et par dage senere og først i 1920 efter en folkeafstemning blev Sønderjylland genforenet med Danmark.

Selve kirken var meget anderledes end andre vi så, bl.a. det store skakternede marmorgulv med bænkene i siden, men forklaringen var at ved store begivenheder var påklædningen for damerne struttende fiskebensskørter på op til 5 m og herrerne har nok ikke stået meget tilbage. ;-)

Det, at grænserne havde flyttet sig, vakte Mariannes store interesse, og at vi ikke havde fået hele det tabte land tilbage, generede hende en del.

Bl.a. spurgte hun: "Kunne vi ikke bare flytte grænsen længere ned i Tyskland om natten når der ikke er nogen der kan se det?"
Vores nej hertil udløste det lige så logiske spørgsmål: "Hvorfor ikke?". Det tog MEGET lang tid med forklaringen på kolonisering, verdenskrige etc.etc.

Nå, næste spørgsmål: "Kunne det ikke bare være fedt, hvis tyskerne rykkede grænsen op til Limfjorden en nat?" ??? HVORFOR i alverden dog det? "Jo, så ville det være meget lettere at køre til Tyskland for at handle sjovt slik".
Igen nej, jeg håber ikke at hun satser på en fremtidig karrierer som forsvars(angrebs)minister.

Vi fik en god oplevelse ved en Blå Flag aktivitet i Sønderborg havn hvor der blev fisket efter krabber, søstjerne og småfisk. En rigtig god oplevelse for de fremmødte og den tålmodige ansvarlige der fandt spande og net frem til de fremmødte og fortalte og forklarede sig hæs.

Sønderjyllands historie kommer bedst til sin ret når man går en tur i Dybbølområdet. Vi læse hvad vi kom i nærheden af om hvad der skete i 1864-krigen og blev overraskede over hvor stærkt det føltes, at gå på de bakker og i de områder hvor så mange danskere mistede livet i forsøget på at holde området på danske hænder.
Vi kan varmt anbefale en tur på Historiecentret og den nærliggende Dybbøl Mølle - ved den sidstnævnte fik Marianne mulighed for at male sit eget mel på nogle manuelle stenmøller der var til fri afbenyttelse.

På vejen hjem, kørte vi ind til Christiansfeld, hvor vi købte fristende dejlige honningkager i Brødremeninghedens bageri.