havn


Medio september 2017 var vi fire voksne mennesker, som tog nogle dage på Samsø.
Samsø er en ø midt i Kattegat med ca. 3700 indbyggere.
Vi havde lejet os ind i en ferielejlighed i Ballen, som ligger på østkysten.
Lejligheden er et tidligere bådeværksted. I stueetagen er der stue, køkken og bad. Oven på er der to soveværelser. Så når vi skulle op om natten, og ned af trappen, så var der to trin som knirkede.
Vores vært var ”Jørgen” fra Kims-reklamerne. Han hedder noget andet i virkeligheden!
Vi var heldige med vejret. Mens vi sad på havnen og slikkede is i solskin var der et halvmaraton i København, som måtte aflyses på grund af styrtregn. Vi var lige midt i et lavtryk, så det regnede og blæste i en cirkel rundt omkring os!
Der er en stor lystbåde havn i Ballen, men da det var sidst på sæsonen, var der god plads. De fleste spisesteder var også lukkede. Så vi kunne sagtens få plads på den der var åben.
Samsø er især kendt for sine tidlige kartofler. Der dyrkes ikke bare kartofler, men mange grøntsager. Vi så marker med græskar, kål og løg, som bare ventede på høst.
Vi kørte rundt i bil og kom forbi ”Søster Sidevind” en snurrig blanding af butik og café. På bygningen var der en sjældenhed i Danmark – en postkasse!
I Nordby ligger en af Danmarks bedst bevarede landsbyer omkring et gadekær, det sted bør opleves, hvis man kommer til øen.
Det skal lige nævnes, at samsingerne meget gerne sælger en række lokale produkter i deres gårdbutikker


Vi kom til et sted, hvor der ligger et ”vikingeskib” dvs. der er tale om et stålskelet, som skal angive rammerne for et skibsskrog. Det ligger i en hulning som engang var en kanal tværs over Samsø. Siderne var stivet af med planker fra egetræer fældet år 726 e. kr. Samsø var et sted hvor vikingerne samledes før de gik i leding. Og man kunne spare nogle timers sejlads ved at bruge kanalen. Frem for at sejle rundt om øen.

Vi kom også til Kongehøjen mellem Tranebjerg og Onsbjerg hvor der står en række mindesten. En af dem til minde om genforeningen i Sønderjylland i 1920 med teksten: MINDE OM GENFORENINGEN MED SØNDERJYLLAND REJST AF SAMSINGERE 1920
END ER DER EN GUD FOROVEN SOM RAADER FOR DANMARKS SAG.
En anden: SAMSINGERE SATTE MINDET FOR GRUNDLOVENS GODE GIVERE
En tredje: HVAD DANMARK VAR KAN DET ATTER BLIVE ENDNU ER DE GAMLES AAND ILIVE.
Vi skulle naturligvis også besøge Ilsemade Helligkilde. I strandkanten ved Vesterløkken ligger en kilde, hvor fersk vand springer i en udhulet egestamme, der er dateret tilbage til bronzealderen. Det man kan se, er ”bare” et vandhul på stranden.
Der er en række velholdte lokale folkekirker, som alle er et besøg værd. På en af kirkegårdene er nogle gamle gravsten bevarede. På dem kan man læse en kort levnedsbeskrivelse af afdøde.