hverdag

Genveje i dagligdagen
Alt på plads - giver plads til alt (næsten)

Hvad man ønsker - og hvad man reelt får gjort, ligger ofte milevidt fra hinanden. Der er ingen nemme løsninger mht. oprydning og rengøring.

Men ved lidt omtanke kan man nå meget på kort tid. F.eks. hvis man bruger 15-30 minutter på 1-2 rum hver dag slipper man for at bruge hovedparten af lørdagen på oprydning og rengøring.

På de 15-30 minutter kan man selvfølgelig ikke nå en gammeldags omgang hovedrengøring, men man kommer huset igennem således at uventede gæster fredag og/eller lørdag er velkomne.
Undlad at bruge begrebet ”foreløbig”
Når du lægger et stykke tøj på en stol ”foreløbig” betyder det, at du skal have fat på det igen. Sørg i stedet for at lægge det på plads med det samme.

Hvis du, når du åbner posten lige skimmer den igennem og så ”foreløbig” lægger den på kanten af spisebordet, ved du at du på sigt igen skal have fat i bunken – og læse den igen. Så gør det til en vane at åbne posten i nærheden af en skraldespand smid kuverter og uinteressante breve/tryksager heri, skriv aftaler ind i din kalender og læg evt. regninger til betaling ind på skrivebordet.

Der findes forskellige oprydningsmetoder:

    Kildesorterings-metoden.
    Ude af øje - ude af sind.
    Runde-gang.

Kildesortering
Det er arbejds-/plads- og tidsbesparende med en god kildesortering.

Oftest drejer overflødige effekter sig om:
-          papir
-          glas
-          genbrug
-          affald
-          ”udenfor sæsonen”

Få fat i nogle kasser og opdel affald mv. på følgende måde:

1. Papir
2. Glas
3. Tøj til genbrug
4, Tøj til videreformidling (til familie eller venner)
5. En kasse til loppemarked
6. Storskrald

Når du har en eller flere kasser til loppemarked så bed dem om at komme og hente kasserne - hurtigst muligt..
Når der er storskrald i området er det nemt at sætte papir og glas samt storskrald ud.
Pak tøjet til genbrug ned i poser og aflever dem til nogen der har mere brug for det aflagte tøj.
Ude af øje - ude af sind.
Hvis huset trænger til at komme på "skrump" er en aggressiv metode denne: find kasser frem og stil dem f.eks. på spisebordet i dagligstuen.
Kom nu alle de ting i kassen som ikke hører hjemme her og stil den fyldte kasse ud i f.eks. garagen, kælderrummet eller på loftet, benyt samme fremgangsmåde i alle husets rum.

Når du nu mangler en eller anden effekt - så skal du ud i "depotet" og finde den i een eller anden kasse.
Du ender måske efter et år med at erkende at du faktisk slet ikke har åbnet alle kasserne, og dem der er uåbnede kan du passende sætte til genbrug, idet du beviseligt ikke har brug for tingene mere.
En mere human metode er: Runde-gang
Tag et par kurve (een til hvert familiemedlem) og begynd f.eks. i entreen med at lægge de ting i kurven som ikke hører til her. Gå så rundt i huset og læg tingene på plads. Fortsæt i næste rum f.eks. stuen - her skal nok fjernes flere kurve?