elverland.dk © 2003

 

 

Klejner 

500 gr. mel
1 tsk. hjortetaksalt
150 gr. smør
100 gr. sukker
3 æg
3 spsk. piskefløde 
2-3 spsk. rom eller cognac
reven skal af 1 citron og 1 appelsin

Friturefedt til kogning - 500 gr. er nok

Bland mel og hjortetaksalt, smuldr smørret heri, tilsæt sukker, æg, piskefløde, rom eller cognac, citron- og appelsinskal, hvorefter dejen æltes sammen med hænderne.

Virker den blød, kan den få et hvil i køleskabet, men det er i reglen ikke nødvendigt ved denne dej. 

Rul den ud til en firkantet plade med kagerullen. Skær den lige i kanterne med klejnesporen og skær så med klejnesporen dejen igennem til ca. 2 cm. brede stænge, der bagefter skæres igennem på skrå, så dejpladen deles i stykker på ca. 2 x 7 cm.

Hvert stykke får så et lille snit i midten med klejnesporen, så den ene klejneende kan trækkes herigennem.

 Alle klejner skal være færdigformede og ligge parat på flade fade inden friturefedtet varmes akkurat så meget op, at det kan syde om en svovlfri tændstik.

Det er bedst at koge klejnerne i en lille dub jerngryde, hor der kan være 6-7 stykker ad gangen, og det er nemt både at vende og tage klejnerne op med en flad panderører (fladt piskeris). De lægges på fedtsugende papir, til de er kolde.