elverland.dk © 2003

 

 


Fastelavnsboller

Variant 1: Meget let, hurtig gærdej, der ikke skal forhæve:

50 gr. gær
2 dl. tempereret mælk (ikke varm!)
2-3 spsk. sukker
150 gr. blødt smør
ca. 350 gr. mel

Rør gæren ud i mælken, tilsæt sukker sammen med smørret i små klumper og ca. 2/3 af melet.

Rør dejen smidig og færdigælt den med resten af melet. Lad dejen hvilke 10-15 minutter.

Imens røres dette fyld: 
100 gr. blødt smør
2 spsk. sukker
1/2 - 1 spsk. vanillesukker

Udrul dejen på et melet bord til en firkantet plade, der skæres i kvadrater med med en kniv. Fordel fyldet på i små klumper og saml dejen meget omhyggeligt (sniperne klemmes godt sammen) om fyldet.

Bollerne skal stå til hævning på pladen ca. 20 minutter. Bages ved stærk varme (225 grader) ca. 1 kvarter.

Disse boller smager dejligt på denne måde (kan evt. pensles med æg før bagningen). Skal de flækkes, fyldes og pyntes er pensling overfløde.

 

Variant 2: Gammeldags, men nem og lækker fastelavnsbolledej

25 gr. gær
3/4 dl. lun mælk
3 spsk. sukker
2 æg
125 gr. blødt smør
ca. 300 gr. mel
ca. 50 gr. sukat i små terninger
50-100 gr. rosiner
evt. lidt kardemomme eller reven citronskal

Rør gæres ud i mælken, rør sukker og æg i , derefter smørret i små klumper hvorpå dejen færdigrøres (bedst med en røremaskine) med mel, fyld og evt. smagsingredienser. 

Lad dejen hæve ca. 1 time et lunt sted. Formes til boller med en melet ske eller melede hænder direkte på pladen med bagepapir.

Pensles med sammen pisket æg, der efterhæves ca. 1 kvarter. 

Bages ved 225 grader i ca. 1 kvarter.