elverland.dk © 2003

Julekalender

Tag en dag ad gangen,
ingen er perfekt (næsten)

 

3. december

Planter og blomster
Blomster er en luksus i december, til gengæld kan man få gran, fyr og andet stedsegrønt til en rimelig pris.

Ud over de gammelkendte juleplanter: julestjerner, alpevioler, azalea, begonier osv. blomstrer også kalla, gardenia, lyng, juletop, amaryllis m.fl. til jul. Og der dukker hele tiden ”nye” planter op, da der arbejdes på at få så mange som muligt i blomst til jul. For eksempel er primula fra at være en typisk forårsblomst i de seneste år blevet en juleblomst. Blandt afskårne blomster er juletulipaner (fås med løg) altid populære. Ellers kan man sætte amaryllis som holder længe i vand.

Alpeviolens forråd opbevares i knolden, der ikke tåler gentagne vandinger. Derfor skal planten vandes langs pottens kant eller i underskålen. Det overskydende vand hældes fra.

Alpeviolen har det bedst, når den står så lyst og køligt som muligt.

Når julekaktussen har knopper, skal den vandes grundigt. Det overskydende vand hældes fra. For at knopperne kommer frem, skal planten stå køligt og i fred. Når knopperne bliver til blomster, skal der vandes moderat.

Har man god plads, kan man her på julemånedens første dage sætte en gulvkrukke ind med duftende stedsegrønt eller bar live op med frisk grønt i en mindre vase eller krukke, måske med hyben eller andre røde bær imellem.

Hvis du kommer lidt trækul i vandet holder vandet sig frisk længere, så du ikke behøver at bakse med den tunge vase for at give grenene frisk vand. Det samme gælder ved hyacinter og andre bloster i vaser/glas.

Pynt på døren
De fleste vil også gerne markere den søde juletid uden på døren. Her er et par forslag, der egner sig til vinterkulde.

Et hjerte eller en krans af gran, tuja eller andet stedsegrønt. Lav først en form af kraftig ståltråd hvorpå grenene bindes fast med blød blomstertråd. Pynt eventuelt til sidste med tørrede frugter, hyben eller lak-bær.

Et par grene af kristtorn er en enkel og fin dørpynt.

Hvorfor ikke gøre døren til en stor gavepakke? Crepepapir eller lign der har en bredde af ca. 15-20 cm. vikles om døren og afsluttes med en flot sløjfe (udvendigt). Anderledes - men sjovt. 

 

Hvornår skal der være en bagedag?.