elverland.dk © 2003

 

Tips i dagligdagen

• Gamle og nye husråd, du bruger sikkert nogle tilsvarende.

 

 

Sæbebobler Det er nemt at fremstille sin egen blanding: 
1/2 dl. opvaskemiddel (brug Yes - andre produkter virker ikke lige så godt, jeg HAR prøvet et bredt udvalg af midler).
1 liter demineraliseret eller kogt tempereret vand. 
1 spsk. glycerin - kan købes ved Matas
Lad blandingen stå et par dage, det gør ikke noget at den efterhånden antager en lidt mælkehvid farve - så bliver boblerne bare endnu større.

 

Brændenælder Har du haft nærkontakt med brændenælder, så husk at saften inden i stænglen neutralisere kløen, det samme gør saften fra rå rabarber.

 

Gaveskab Igennem året kan man være heldig og finde gode ting på tilbud.
Fordelen hermed er at du altid lige kan finde en vært-/værtindegave eller opmærksomhed i dit "gaveskab". 
Også legetøj kan med fordel købes ind, ofte kan det knibe med at finde ordentlig legetøj til små penge.

 

Harpikspletter Fjernes let med kogesprit eller med ren benzin.

 

Kunstige sneklatter Til juledekoration. Bland et kvart kilo groft køkkensalt med en teskefuld gips. Sæt så lidt vand til, at det bliver en konsistens som risengrød. Klat det på grangrenene så udkrystaliserer det sig i løbet af en time til smukke kunstige sneklatter.

 

Pletfri duge Duge med frugtpletter kan lægges i husholdningseddike i ca. et døgn indtil pletten er næsten forsvundet. Vaskes herefter på normal vis.

 

Pynt på vinduerne Acetone fjerner nemt "sne" og tape fra vinduerne.

 

Reflekser på vanterne I den mørke tid kan det være svært for en bilist at se en cyklist, der rækker hånden ud. Derfor er det en god ide at sy en strimmel refleksbånd på oversiden af vanterne og derved blive set i tide.

 

Rødvinsplet Er pletten tørret ind, indgnides den i glycerin, der sidder på i 10 timer. Derefter vaskes. 

 

Solitærevaser. Brug et glas hvori der har være vanillestænger. Vikl ståltråd om glasset.  Ståltråden nederst kan enten stikkes i en klump ler, gips eller andet evt. omkring en sten. En række af disse vaser er fantastiske flotte på et bord.

 

Stearinpletter Især duge er i fare for at blive plettet af stearin. Men læg dugen i fryseren en times tid, indtil pletten kan skrabes af. Tåler tøjet ikke vask over 60 grader, kan den sidste fedtplet fjernes med lidt renset benzin.

 

Tape De klare klæbestrimlers lim fjernes med ren benzin.

 

Selvlavede urtepotter Fyld en flaske med vand. Pres flasken ned i jorden. Planten drikker nu selv det den har behov for.
Rensning af stålvasken Kom sprit på en klud, dyp kluden i wienerkalk (kan købes hos materialisten) og puds. Poler efter med en tør klud.
Wienerkalken kan også bruges til at rense plasthavemøbler af med.

 

Kalk i toiletkummen Vask kummen godt af med sæbe. Dæk kummens overflade med køkkenrulle og hæld eddikesyre på. Dæk med husholdningsfilm. Lad det sidde natten over. Skyld med rigeligt vand.

 

Grimme bageplader Læg pladerne i en stor sort affaldssæk og hæld ca. 1. dl. eddikesyre i posen, luk posen omhyggeligt. Læg posen ud i solen ca. 1. døgns tid, når du åbner posen - PAS PÅ - dampene er meget ubehagelige.
Nu er pladerne lige til at skylle af med varmt vand - husk at bruge gummihandsker når du tager pladerne ud af posen. Der kan stadig være væske tilbage.

 

Afkalkning af høj bruser Har du en bruser der sidder fast på væggen og som er svær - for ikke at sige umuligt at skrue ned ved afkalkning, så hæld i stedet eddike i en post og fastgør pose og eddike omkring bruserhovedet et døgns tid.

 

Brændmandskontakt Har du haft en ubehagelig nærkontakt (med en vandmand - you know) så tør benet af med eddike.